Saliou Traore

Traffic Mum In Ouagadougou/Burkina Faso

 

Since two years Traffic Mum is all over the world. It is part of a project called:  “Still Fighting Ignorance & Intellectual Perfidy”. Please link to PDF for more information about this project: www.sfip-project.blogspot.nl


Below a visual impression of the project, and its coverage in the Dutch newspaper, “het Parool”.

Tijdens mijn verblijf in Burkina heb ik een expositie met debat gehad in het Goethe Institut in de hoofdstad Ouagadougou.
Het is heel interessant en belangrijk met landgenoten te praten over mijn ervaringen in Nederland en hen Traffic Mum ‘de dans’ te tonen.
————————————————————–
KUNSTENAAR UIT BURKINA FASO VERSTOPT NEGEN STRAATJES MET BUGGY’S
Maaike Schoon in het Parool van 4 juni 2009

AMSTERDAM – Je fietst door de Negen Straatjes, druk, haast, als net op dat moment een vrachtwagen bezig is met uitladen. En de boel verstopt. Wat doen Amsterdammers? Over de stoep, of rakelings langs de wagen, slalommend langs voetgangers en winkelrekken. Irritant, vinden Amsterdammers. Kunst, vindt kunstenaar Saliou Traore.

Want in zijn thuisland, Burkina Faso, gaat het iets anders. Daar ontploffen de mensen, direct. Getoeter, geschreeuw, chaos. Of ze gaan doodgemoedereerd zitten wachten, tot de blokkade weg is. Nee, dan de Nederlanders, zonder discussie of onderhandeling. Gewoon erlangs. Het bracht hem op een idee. Zoveel mogelijk moeders, vaders, opa’s en oma’s aanstaande zaterdag door de Negen Straatjes laten lopen. Die kinderwagens – met kind – voortduwen. Kijken hoe de Amsterdammers daarop reageren.

Er zit een verhaal achter zijn fascinatie voor blokkades. Zeven jaar geleden had zijn vriendin hem aangemeld voor de Jan van Eyckacademie in Maastricht. ”Ik wilde daar helemaal niet heen, want ik sprak geen Engels. Frans, dat wel. Ik heb me over de hele wereld aangemeld op verschillende academies. Maar natuurlijk werd ik juist daar uitgenodigd voor gesprek.” En aangenomen. Wat zijn onkunde van het Engels niet wegnam, maar hij werkte eraan. ”Ik bedacht: die blokkades op straat zijn net als de blokkade in mijn hoofd. Mijn onkunde van het Engels zat me net zo in de weg.”

Wat hem ook opviel: hoe hier doorgaans wordt gereageerd op buggy’s en kinderwagens. Niet zo lekker. ”Dan sta je bij de tram, en dan mogen er maar drie uitgeklapte buggy’s mee per keer. Als er dan vier moeders naast elkaar staan, kijken ze elkaar van tevoren al aan van: ik word hier niet de laatste, ik zal met buggy in de tram! Die animositeit.”

”En mensen in de tram vinden die dingen ook weer irritant, omdat ze zoveel ruimte innemen. Moeders krijgen geen hulp bij het in- en uitstappen. Terwijl: mensen zeggen dat ze zo van kinderen houden. We bekijken de stad alleen via auto’s, trams en fietsen. Maar buggy’s zijn een net zo belangrijk onderdeel.”

Al moest hij er zelf ook een beetje aan wennen, toen zijn kinderen geboren werden. ”In Burkina Faso dragen ze de kinderen op de rug, of op de buik met een doek. Dat je je kinderen voortduwt in een karretje… dat vond ik maar bizar. De eerste keer liep ik alleen maar te grinniken in mezelf.”

Zaterdag roept hij dan ook iedereen die een kind met wagen heeft, te komen lopen volgens de vastgestelde route in de Negen Straatjes. Obstakels ontwijken, en tegelijkertijd een obstakel vormen. Dan kijkt Traore wel hoe de Amsterdammers reageren.

Op deze website kunt u de ontwikkelingen blijven volgen.

Traffic Mum komt tot stand met steun van het Amsterdam Fonds voor de kunst en OxfamNovib.

Een impressie van de drie Traffic Mum wandelingen in de Amsterdamse Kinkerstraat, Pijp en Jordaan is te zien zijn op www.flickr.com/photos/trafficmum